15/10/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνάντηση του Προεδρείου της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 15/10/09 συνάντηση του Προεδρείου της ΓΣΕΕ με τη Νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον Υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη στα γραφεία της Συνομοσπονδίας (Πατησίων 69).
Κατά την πρώτη αυτή ουσιαστική συνάντηση τέθηκαν απ΄τη Συνομοσπονδία τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους όπως:
Απολύσεις – Ανεργία (επιδόματα ανεργίας- επανακατάρτιση κ.α), Eργασιακές σχέσεις (4ήμερα, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, μπλοκάκια , ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.α.), Ασφαλιστικό – ΒΑΕ κλπ, ΟΑΕΔ- Φορείς Κοινωνικής Πολιτικής,ΣΕΠΕ- Εργατικά δυστυχήματα κ.α.
Επισημάνθηκε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ότι τα παραπάνω προβλήματα από κοινού με τα προβλήματα που υπάρχουν στους εργαζόμενους στα λιμάνια, στην ΕΛΒΟ, στην ΠΥΡΚΑΛ και αλλού, επιβάλουν την ταχύτατη και άμεση αντιμετώπιση και λύση ώστε οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν και να διασφαλίσουν τα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα τους και κυρίως αυτά της εργασίας τους.

Η τοποθέτηση- απάντηση του Υπουργού Εργασίας ήταν:
1. Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν οι βασικές αρχές και θέσεις της Κυβέρνησης για τα παραπάνω θέματα. Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις ενεργοποιούνται οι διαδικασίες διαλόγου ιεράρχησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
2. Οι προεκλογικές θέσεις και διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ισχύουν και μας δεσμεύουν.
3. Ξεκινά άμεσα (από την επόμενη βδομάδα) κοινωνικός διάλογος και συζήτηση με τη ΓΣΕΕ για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο εργασιακός μεσαίωνας και η εργασιακή ζούγκλα θα πάρει τέλος.
4. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων ώστε κανείς συνταξιούχος ή ασφαλισμένος να μη στερηθεί τα δικαιώματά του και τη σύνταξη του και αμέσως μετά τα εργασιακά τίθεται στο διάλογο το ασφαλιστικό πρόβλημα.

Η ΓΣΕΕ ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία ευθύνη για τα ελλείμματα και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς κρίσης απαιτούν άμεσες και θετικές λύσεις για αυτό θα στηρίξουν κάθε εργατική και κοινωνική πολιτική ενώ σε κάθε αρνητική εξέλιξη που θα θίγει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας θα είμαστε αντίθετοι και σε αγωνιστική διεκδίκηση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Γ.Παναγόπουλος: Σήμερα συναντηθήκαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση. Εμείς θέσαμε τα μεγάλα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας, του ασφαλιστικού κλπ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα άκουσε και νομίζω εξ αυτών θα εξαχθούν συμπεράσματα ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης όπου σε αδρές γραμμές θα δούμε την ιεράρχηση και τις προτεραιότητες. Με την ευκαιρία που είμαστε εδώ και επειδή όλοι είμαστε γνωστοί σε αυτόν τον τόπο και όλοι ρωτούν πως θα κινηθούν τα συνδικάτα, θα επαναλάβω και δημοσίως αυτά που είπα και στον Υπουργό και Υφυπουργό. Είναι καλοδεχούμενη και θα υποστηριχθεί κάθε προσπάθειά τους, η οποία τείνει να ρυθμίσει την απορυθμισμένη αγορά εργασίας , τη ζούγκλα που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, κάθε προσπάθεια που θα δικαιώνει τις προσδοκίες των ασφαλισμένων, κάθε προσπάθεια να ενισχυθούν οι άνεργοι που βρίσκονται εκτός των τειχών σε όλα αυτά θα μας βρουν ενεργούς συμπαραστάτες. Όπου υπάρχουν διαφωνίες όπου η πολιτική αποκλίνει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων εμείς ξέρουμε και κριτικά να διατυπώνουμε τον αντίθετο λόγο μας και αγωνιστικά να διεκδικούμε τα αιτήματά μας. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση προς όλους ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σαν αυτές που βλέπουμε να κυοφορούνται έντεχνα μερικές φορές και οι οποίες δεν αποδίδουν την πραγματική ανάγκη λειτουργίας και τους κανόνες των σχέσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και στην πολιτική εξουσία.
Δημοσιογράφος: Έχετε σαφή εικόνα σχετικά με την κατάσταση του ΟΑΕΔ υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην πληρωμή επιδομάτων, υπάρχει ταμειακό έλλειμμα στον οργανισμό;
Γ.Παναγόπουλος: Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ταμειακό πρόβλημα όμως επ ουδενί δε διανοούμαι και δεν το διανοούνται ούτε και οι Υπουργοί νομίζω ότι θα υπάρχει καθυστέρηση καταβολής επιδομάτων ανεργίας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να το κάνει και δε θα το κάνει. Να μην ανησυχεί κανένας.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν προαπαιτούμενα των συνδικάτων για τη συμμετοχή τους σε έναν κοινωνικό διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις; Έχετε κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να συμμετάσχετε.

Γ.Παναγόπουλος: Ξέρετε εμείς ποτέ στους διαλόγους, στον κάθε διάλογο που το θεωρούμε αναντικατάστατο κομμάτι στη λειτουργία της δημοκρατίας, έτσι συνεννοούνται τα άτομα και οι φορείς μέσω του ουσιαστικού διαλόγου δίνονται λύσεις στα προβλήματα. Δεν έχουμε θέσει προαπαιτούμενα αλλά κανένας διάλογος στην κατάληξή του δε μας δεσμεύει. Στο μέτρο που το αποτέλεσμα είναι θετικό για τους εργαζόμενους θα είμαστε όπως είπα ενεργοί συμπαραστάτες, όταν υπάρχουν διαφωνίες έχουμε τα δικά μας όπλα. Ελπίζω όμως και κράτησα πολύ καλά την αποστροφή του Υπουργού ότι ο εργασιακός μεσαίωνας, η εργασιακή ζούγκλα πρέπει να πάρει τέλος. Εμείς σε αυτό θα είμαστε πραγματικά συμπαραστάτες και ενεργά συμμετέχοντες γιατί αυτό πρωτίστως αφορά εμάς τους εργαζόμενους και είναι διεκδικητικό μας αίτημα. Εμείς θέλουμε να δίνονται λύσεις στα προβλήματα της εργατικής τάξης που εκπροσωπούμε και αυτή είναι η προτεραιότητά μας.
Δημοσιογράφος: Κάποιες προτεραιότητες από αυτές που δώσατε κ. Πρόεδρε μπορούμε να ακούσουμε; Τις σημαντικότερες..
Γ,Παναγόπουλος: Να σας πω, οι προτεραιότητες αφορούν τα προβλήματα στην “αγορά” εργασίας αφορούν στην αντιμετώπιση των απολύσεων και της ανεργίας, του ασφαλιστικού και στην ανάγκη των επιθεωρήσεων και των ελέγχων και βεβαίως στην κατάργηση αμέσως- όπως και το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος προβλέπει- των αντεργατικών διατάξεων και νόμων που είχαν φέρει τους εργαζόμενους σε ευθεία σύγκρουση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό, θα δούμε ποιες είναι και οι ιεραρχήσεις που συνολικά ως κυβέρνηση θέτει, ώστε και εμείς τα συνδικάτα να διαμορφώσουμε ανάλογα τη στρατηγική και τη δράση μας.

 

© 2008-2010 Γ.Σ.Ε.Ε. All rights reserved.